Versions compatibles
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
Krem pomarańczowy
- 140 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy, bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
- 1000 g mleka
-
100
g skrobi kukurydzianej
ou 100 g skrobi ziemniaczanej - 4 jajka
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ptysie
- 300 g wody
- 160 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 20 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 6 jajek
- woda, do zwilżenia
Gorzka czekolada
- 500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
Składanie croquembouche
- cukier puder, do dekoracji
- Infos nut.
- par 1 porcję
- Calories
- 2041.2 kJ / 487.9 kcal
- Protides
- 11.5 g
- Glucides
- 47.5 g
- Lipides
- 28 g
- Graisses saturées
- 15.5 g
- Fibre
- 4.3 g
- Sodium
- 163 mg
Recettes alternatives
Placki ze spiralizowanych batatów (TM6)
55 dk
Czarna focaccia
2h 40min
Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6)
25min
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2óra 50p
Herbatniki Domino
2h 20min
Chrupiący placek ze spiralizowanymi warzywami i serem halloumi (TM6)
1 Std. 10 Min
Migdały w karmelu (guirlache nougat)
1h 30min
Baklava
3 godz. 10 min
Cukier malinowy
5min
Cynamonki
2sa 15 dk
Gofry klasyczne
35 dk
Kawa mielona drobno
5min