Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
Piernik
- 100 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko, rozmiar L
- 150 g mleka, w temp. pokojowej
- 10 g miodu, płynnego
- 20 g powideł śliwkowych
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 160 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g bakalii, mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
- Infos nut.
- par 1 kawałek
- Calories
- 1095.4 kJ / 261.8 kcal
- Protides
- 3.8 g
- Glucides
- 44.8 g
- Lipides
- 8.4 g
- Graisses saturées
- 1.7 g
- Fibre
- 1.6 g
- Sodium
- 60.8 mg
Collection(s)
Recettes alternatives
Orkiszowe ciasteczka serca z dżemem
2h 20min
Batoniki żurawinowo-kokosowe
1 Std. 40 Min
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3h
Białe trufle szampańskie
7h 30min
Laski św. Mikołaja
3 godz. 20 min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1h 15min
Piernik z Varomy
1 Std. 40 Min
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Babka z kakaowym sercem z chili
2 godz. 40 min
Sezamki
1h 50min
Sernik skubany
1 Std. 30 Min
Babka piaskowa "Fix"
1 Std. 30 Min