Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
ou 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (optionnel)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Infos nut.
- par 1 sztukę
- Calories
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Protides
- 5.3 g
- Glucides
- 40.3 g
- Lipides
- 12.8 g
- Graisses saturées
- 7.6 g
- Fibre
- 0.8 g
- Sodium
- 67.1 mg
Collection(s)
Recettes alternatives
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5h 30 min
Ravioli z pokrzywą i ricottą
1h 30min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2h 45min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4h 40min
Faworki - róże
1h 10min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 godz. 20 min
Warkocze orzechowe
2h
Kremówki (Napoleonki)
6h 30min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min