Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
ou 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (optionnel)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Infos nut.
- par 1 sztukę
- Calories
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Protides
- 5.3 g
- Glucides
- 40.3 g
- Lipides
- 12.8 g
- Graisses saturées
- 7.6 g
- Fibre
- 0.8 g
- Sodium
- 67.1 mg
Collection(s)
Recettes alternatives
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 Std. 30 Min
Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
5 Std.
Warkocze orzechowe
2 Std.
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem
1h 5min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4h 40min
Ciasto francuskie
1 Std. 45 Min
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min
Drożdżówki z makiem
2h 40min