
Versions compatibles
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
ou 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 220 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- 370 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g polędwiczek drobiowych np. z kurczaka lub indyka, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 gałązka estragonu, świeżego tylko liście
- 1 - 2 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 180 g cukinii pokrojonej w cienkie paski, jak tagliatelle (patrz wskazówka)
- 340 g marchewki pokrojonej w cienkie paski, jak tagliatelle (patrz wskazówka)
-
30
g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
ou 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu - 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Infos nut.
- par 1 porcję
- Calories
- 319 kcal / 1340.3 kJ
- Protides
- 27.3 g
- Lipides
- 12.4 g
- Glucides
- 20.9 g
- Fibre
- 8 g
- Graisses saturées
- 3.5 g
- Sodium
- 413.3 mg